Blogg

2019-07-09

Webbdirektivet och tillgänglighet, eller ”Är du tillgänglig?”

Vizzit - Accessibility

Inom offentlig webb ligger just nu ett ord på allas läppar: tillgänglighet. Den nya lagen ställer komplexa krav på alla från redaktörer, till webbansvariga och utvecklare. Även personer som arbetat länge med dessa frågor kämpar för att kunna tolka och implementera webbdirektivets 189 riktlinjer. Hur är det då rimligt att en redaktör som aldrig behövt ansvara för tillgänglighet tidigare ska kunna förstå och uppfylla dessa krav? Inte minst då det inte är tydligt vilka av kraven som riktar sig mot redaktörer, och vilka som endast gäller för utvecklare.

Svaret är självklart att det inte är rimligt. Risken finns därför att man nedprioriterar tillgänglighetsarbetet. Det är helt enkelt inte möjligt att begära att alla redaktörer och innehållsansvariga ska sätta sig in i hundratals sidor dokumentation fyllda med tekniska formuleringar och fackterminologi.

Det tycker inte vi på Vizzit heller. Det man behöver veta som redaktör är ”Vad ska jag göra för det jag publicerar ska bli tillgängligt för alla?”. Det är det vi på Vizzit vill ge svar på. Därför har vi precis lanserat ett tillgänglighetsavsnitt i vårt verktyg Vizzit Page Updates. Page Updates hjälper användare att underhålla och granska webbsidor, och se till att innehållet är aktuellt. Nu kommer dessa användare även få hjälp med att enkelt uppfylla de krav som ställs på just redaktörer och innehållsansvariga. Inga tekniska lagtexter, inga konstiga fackliga formuleringar. Bara enkla, tydliga instruktioner med lättanvända checklistor.

Vi har valt att fokusera på redaktörsrollen i första hand, om än vi även tillhandahåller information för redaktörer som har visst tekniskt ansvar. Under sommaren kommer vi fortsätta utöka funktionaliteten i tillgänglighetsavsnittet, så att våra användare kan se fram emot ytterligare hjälpmedel i sitt tillgänglighetsarbete.

För den som vill lära sig mer om tillgänglighet i praktiken ur ett redaktörsperspektiv, så erbjuder vi även utbildningar i ämnet. Dessa ges antingen via webb, eller på plats. Om ni skulle vara intresserade av en sådan utbildning, tveka inte att höra av er till info@vizzit.se!

Låt inte webbdirektivets uppsjö av riktlinjer och invecklade språk avskräcka er från att arbeta med tillgänglighet i er webborganisation. Det må vara komplicerat, men vi kan hjälpa er att göra det enkelt. Som det ska vara.

Mvh,

Vizzit
Make your website happy

Inga kommentarer än